Egzai, namas, darbas

Baisiai ilgai nieko neparašiau, žinau. Nuo dabar bandysiu užsirašinėt vertus aprašyt reikalus, kai jie įvyksta ir dažniau iš to padaryt normalų įrašą – tipo ne kas du mėnesius. Nes pasimiršta daug kas per laiką. Progresas. Gal sugebėčiau ir kas savaitę ką nors įdomaus parašyt, bet čia tik spėjimas.

Mokslai

Žiemos egzaminai paėjo pakenčiamai – duomenų bazių gavau 84%, Python – 96.5%, skaitmeninės logikos (baisiausiasio modulio) – 59.5%. First’ą (pagyrimas, ar kaip čia pavadint) gauni, jei visus modulius išlaikai 70% arba geriau. Jei nori po antro kurso pasiimt praktikos (darbo pagal specialybę) arba mainų (kitas univeras) metus, visi turi būt 54% arba daugiau. Praktikos metai skamba visai įdomiai, bet tai priklausys nuo įmonės, kurioje pavyks praktiką gauti. Eilinėj web firmelėj darbą galiu gauti ir be jokių praktikų (na, jau gavau), tai jau geriau anksčiau baigsiu univerą ir turėsiu daugiau laisvės. Bet jei, nors tikimybė ir maža, gausiu praktiką IBM, Intel, Google, Microsoft ar panašioj kompanijoj – imsiu. Na, bent dabar taip manau. Kažkas pasakojo, kad informatikams, grįžusiem užbaigti paskutinius studijų metus po praktikos, viskas būna baisiai lengva ir tuos metus tiesiog prastumti tenka. Žodž, dar yra laiko apsispręst.

Po pavasario atostogų beveik nebus paskaitų, tipo pasiruošimas egzaminam ar kažkas tokio. Dar liko matematikos, objektinio programavimo (Java), web ir professional development egzai. Paskutinysis man visai nepatinka, ten tiesiog reikia žinot teoriją apie darbo eigą, waterfall ir panašiai. Praeitų metų egzaminas. Taip pat buvau baisiai nusivylęs šito modulio pabaiga, nes supratom (gal buvo galima ir anksčiau suprast), kad pati programa, kurią su komanda kūrėm, visiškai nebus vertinama. Buvo pristatymas, kur visi bendrakursiai turėjo pažymėt, ar pirktų pristatytą produktą. Bet tai ir tiek. Pats dėstytojas ar kas nors kitas į produktą net nežiūrėjo ir nežiūrės (pats tai patvirtino). Galėjom padaryt programą be GUI, kuri parašo „Hello, World“ ir rezultatas būtų buvęs toks pats. Visi įvertinimai bus tik už produkto specifikaciją, dar porą rašliavų ir egzaminą. Visa tai iš dalies suprantu, nes toli gražu ne visi pirmakursiai jau moka kažką normalesnio suprogramuoti, bet juk galėtų produktas būti vertas bent kažkokios dalies modulio pažymio. Kada nors vėliau sutvarkysiu mūsų projekto kodą ir paviešinsiu. Arba taip ir neprisiversiu ir paviešinsiu tokį, koks yra. Nes į galą jau stengėmės tik kuo greičiau padaryti, kad viskas veiktų. Ir visiškai be reikalo.

Kompų klasė 8 ryto (paskaitos anksčiau 9 neprasideda):
IMAG0090

Nuotraukoj daug žmonių neatrodo, nes užstoja aparatai, bet gyvai gerai matosi, kas kažkas vyksta. Nes 12 jau reikia priduot web namų darbą ir įkelt iš namų negalima. Ir nes sistema turėjo nemažai problemų. Darbą buvau pabaigęs daug anksčiau, bet kol su visom serverio ir JSTL užgaidom susitvarkėm – žiūrėk jau ir 10 ryto.

Mortal Kombat

Su kitu lietuviu atradom Mortal Kombat KE. Nusipirkom pultelius ir dar įtraukėm kokius 6 žmones. Didelis naujas monitorius (apie gerų monitorių prikolus ir mano naują MacBook’ą bus atskiras įrašas, kuris jau įpusėtas), du pulteliai ir daug rėkimo virtuvėj – taip apibūdinčiau Mortal Kombat. Šitos pastraipos rašymo metu buvo likusi viena diena iki Mortal Kombat X išleidimo. Ta proga universitetas netgi organizuoja turnyrą ir laimėtojui duoda žaidimo kopiją pasirinktai sistemai (PC, konsolės). Tikiuosi, kad MKX bus daug geresnis, nes MKKE geras, bet jau pradeda atsibost, nors ir nespėjau jo daug pažaist (išskridau namo atostogom, vienam neįdomu).

VIDEO0014_0000025835

Namas kitiem metam

Susiradom namą kitiem metam, gyvensim penkiese, visi lietuviai(ės). Užstatas £750 (£150 vienam), žmogui per mėnesį kainuos £270 + komunaliniai. Turėtų vis tiek išeit pigiau, nei pats pigiausias bendrabutis, kuriam dabar gyvenu, o sąlygos, žinoma, tikrai geresnės. Tikrai normalaus dydžio kambariai (išskyrus vieną), svetainė, virtuvė, koridorius, žodž, visai neblogai. Yra skalbyklė ir džiovyklė. Pastaroji ne visuose namuose būna. Skalbimas univere užknisa – reikia eit, mokėt pinigus (skalbimas £2.60, džiovinimas – £1.10, bet galiu ir nusišnekėt), grįžt namo, tada vėl eit perdėt į džiovyklę, tada vėl namo ir galiausiai vėl eit pasiimt. Arba sėdėt ten laukt visą laiką. Nuoma prasideda rugpjūčio 12 ir baigiasi birželio 31. Ne visai gerai, nes mokslai prasideda tik rugsėjo 28. Bet daug kas atvyks anksčiau, nes nori padirbt, yra ir mūsų name tokių. Kaip pats darysiu, dar nežinau. Daiktus galėsim pasidėt name vasarai, o tai yra gerai, nes patalynę, tarkim, tai tik išmest gali, nesiskraidinsi juk. Namas 10-15 minučių ėjimo nuo pastatų, kur mano kursui vyksta paskaitos. Dvi minutės nuo bendrabučio, žinoma, kiek smagiau, bet name žinai, su kuo gyveni, daugiau vietos ir ramybės. Aišku, žmonių kiekis 16 aukštų bendrabutyje yra ir pliusas, bet kada gali pas ką nors užeit pažaist kortom ar bendrą vakarienę pasidaryt. Šiemet man labai pasisekė su flatmate’ais (bučiokai neskamba normaliai), taip nebūtinai būtų, jei kitais metais vėl gyvenčiau bendrabutyje. O ir vieta antrakursiams negarantuota.

Vienas iš kambarių (betvarkė nuotraukoj – dabartinių gyventojų):
IMAG0024

Nemokamas WiFi oro uoste

Stasted oro uoste nemokamą WiFi gali gaut valandai. Prieš tai reikia įvest vardą, pavardę, skrydžio numerį ir dar gal kažką. Nežinau, kam, nes identifikuoja vis tiek pagal kompo (ar telefono) WiFi plokštės MAC adresą (pavadinimas niekaip nesusijęs su Apple kompais). Tai tiesiog unikalus numeriukas. Duomenis galima vest visiškai bet kokius (pralinksmino „Hi, Nope“ tekstas, kai jungiausi pirmą kartą nuo paskutinio skrydžio). Kas iš to? Pasikeitus MAC adresą vėl gauni nemokamą valandą. Priklausomai nuo sistemos, tai turėtų veikt ir kituose oro uostuose ar panašiose vietose. Paprastas Python modulis, veikiantis su Windows, OS X ir Linux – SpoofMAC. Kai jis jau įratytas, Linux / Mac tiesiog reikia terminale įvykdyt tokią komandą:

sudo spoof-mac.py randomize en0

en0 yra WiFi plokštė mano retina MacBook’e, kitur gali skirtis. Senesniuose obuoliuose en0 turbūt bus laidas. ifconfig komanda parodo visus tinklo adapterius.

Paprastiems mirtingiesiems, nesigaudantiems komandinėse eilutėse padės Technitium MAC Address Changer, jei naudojatės Windows, o obuoliam yra WiFiSpoof. Pastarasis po bandomojo laikotarpio prašo pinigų ir naudojimasis yra apribojamas labai paprastai – išjungiamas randomize MAC mygtukas. Bet pastebėjau vieną kūrėjų paliktą klaidą – ekrano viršuj spaudžiant File > Randomize viskas puikiai veikia. Galbūt jie taip pat tai pastebės ir kada nors ištaisys. Jei dėl siųstis programų šiuo metu negali – pvz. taupai mobilų internetą, Mac’uose per terminalą nesunkiai pakeist adresą ir be papildomų įrankių. Instrukcijos skirtos Yosemite, dėl ankstesnių versijų negaliu nieko pasakyt. Komandas reikia rašyt į terminalą po vieną – surašius į .sh skriptą nepaeina, matyt reikia pauzės tarp komandų. Turiu SpoofMAC, tai per daug nesigilinau.

sudo /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Resources/airport -z

sudo ifconfig en0 ether $(openssl rand -hex 6 | sed 's/\(..\)/\1:/g; s/.$//')

sudo networksetup -detectnewhardware

Čia instrukcijos Windows, bet tai nevisada veikia.

Dar viena istorija su nemokamais daiktais (na, internetas nėra daiktas, bet žodž).  Eilinį kartą iš ASDA užsisakinėjom maisto prekių. Kadangi į vieną užsakymą metėmės keturiese, jis išėjo visai nemažas – £124. Nežinau, ar dėl to, ar šiaip pasisekė, bet prie užsakytų prekių dar atsirado nemokamo faršo, dešrelių, vynuogių, kukurūzų, bandelių, 10 pakelių sulčių ir dar kažko turbūt, visko jau nepamenu.

WEB darbas

Dėl darbo, kurį jau gavau: anksčiau rašiau, kad eisiu į interviu. Na, tai nuėjau ir paėjo. Dirbu čia. Pačio darbo, tiesa, kol kas nelabai daug. Visai nedaug. Esu įdarbintas nuo sausio, kol kas pradirbau 20 valandų. Taip ir sakė priimant, kad reguliaraus darbo nebus. Ir dar sakė, kad dabar jie visi užsiėmę kažkokiu dideliu svarbiu projektu ir beveik nėra darbų, kuriuos galėtų patikėti man. Pirmam darbui, kad patikrint žinias, gavau patvarkyt kažkokį vietinės reikšėms futbolo tinklapį. Jei konkrečiau – taisiau informacijos apie komandas ir žaidėjus valdymo sitemą. Nelaikau savęs daug patirties turinčiu profesionalu, bet kodas, kurį ten radau, buvo nelabai nuostabus. Po mano pastabos ant lentos užsirašė, kad wordpress plugin’uose lentelių prefix’o nereiktų hardcodint “wp_”, o paimt iš nustatymų. Čia juk elementaru. Vėliau dirbau su jų pačių tinklapiu, reikėjo pritaikyt mažiem ekranam, padaryt responsive. Kol kas tai guli atskiroj versijoj, laukia tolimesnių pakeitimų.

Kai atėjau į darbą antrą kartą, kiek nustebau – ten buvo dar ir bendrakursis rumunas. Pasirodo, tas futbolo kodas buvo jo. Ir jis atsinešė identišką kompą. Tai tiek apie web darbą – dabar moka £8 už valandą, vėliau, pasak jų, žiūrės, kaip situacija, ir kažkiek kels. Priminsiu, kad minimumas 21 metų ir vyresniems yra £6.5, jaunesniems – £5.13. Kada nors šita informacija bus pasenusi, patikrinti galima čia.

Vodafone konkursas

Su rumunu turėjau dar vieną bendrą reikalą. Vodafone kasmet organizuoja 24 valandų konkursą. Komandos gauna temas 12:00 ir turi įkelt viską iki kitos dienos 12:00. Esmė kiekvienais metais ta pati – sugalvoti ir pristatyti (įgyvendinti nereikia) idėją naujai paslaugai ar programai, skirtai telefonui. Tik temos skiriasi. Šiemet temos buvo tokios:

  • The way that people watch TV and films is changing, with a move away from traditional TV channels. What’s next for TV and video services?
  • What would make your home truly “smart”?
  • Save the planet using a mobile phone. It could be from pollution, famine, disease, running out of natural resources, alien invasion – or something else

Su dviem lietuviais ir rumunu bandėm sukurt kažką protingo pirma tema, bet buvo geresnių idėjų, nieko nelaimėjom. Pirmos komandos nariai visi gavo po naujausią rimčiausią iPad ir apmokamą vasaros praktiką Vodafone, antros ir trečios – prastesnius iPad.

Kratinys:

Valstybinei ligonių kasai pridaviau pažymą, kad mokausi universitete. Kitaip turėčiau mokėti PSD ir dar į armiją gal sugalvotų paimt. Filmam žiūrėt geras daiktas Popcorn Time, tai vieniem viskas veikia puikiai, kitiem nelabai. Dar yra Kodi su 1channel ar panašiu priedu. Lietuvoj visi mokosi, sunkiai ką nors įdomaus su chebra nuveiksi. Vis dar džiaugiuosi, kad nesimokau Lietuviškam universitete. Netyčia/nuotraukų suklaidintas nusipirkau gėjiškai margą apsauginį dangtelį kompui. Tai paskui nusipirkau juodą ir pasilikau baltą apačią nuo to margo. Nuotraukos kitam įraše apie kompą ir monitorius. Renault 306 ilgų ir trumpų lemputės baisiai lengvai keičiasi. Baigiu priprast prie euro (tik prasidėjus atostogom su juo susidūriau). Manęs vos nesuėmė oro uoste, nes turėjau sulankstomą peiliuką. Įprastas užlenkiamas – jokių problemų. Sulankstomas – JIS VISUS IŠŽUDYS. Jei per metalinį kompo paviršių braukiant pirštu jis keistai vibruoja – įkroviklis įjungtas į rozetę be įžeminimo. Kebabas pitoje visai geras išradimas – ta duona skani. Bet kodėl turinys turi būti šaltas? Oras jau šaltas ir taip. Vasarą, tiesa, labiau paeis toks maistas. Atradau JumpSpace. Tik dar nenuėjau. Reikės nueit. Stansted oro uoste telikam naudoja Android. Pagaliau kas nors, kas nėra Windows XP. Talutti restoranas Kaune, Pramonės 16A yra geras reikalas. Kitų dviejų dar nebandžiau. Turbūt pirksiu lėktuvo bilietą į Vilnių ir važiuosiu (būsiu parvežtas) iš ten namo – pridėjus kuro išlaidas kaina vis tiek truputį mažesnė, bet pagrindinis privalumas, kad skrydis vakare, o ne anksti ryte. Jau atsibodo naktis leist oro uoste. Paskutinį kartą visą naktį žiūrėjau Breaking Bad ir Better Call Saul. Anksčiau bandžiau miegot – neverta. Reiks pabandyt wipster.io arba frame.io. Ir lynda.com.

Chebra laikraščius dalina:
IMAG0108

Paliksminom lifto duris. Aišku, nulupt labai lengva, bet ne tame juk esmė.
IMAG0104

Pirmą kartą mačiau šitą veidą ne internete:
There are no brakes on the r train

 

Pati reklama neatrodo nuostabiai, bet tas tekstas ant „lapuko“ mane žudo.
IMAG1418_BURST002

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.